Världens farligaste krokodilsoppa

Brännässlor vet nog de flesta barn vad det är. Men vet de att man kan äta dem? Det är till och med gott. När jag berättade för min son att man kan äta nässlor var han väldigt skeptisk. – Då bränner man sig ju i munnen. Det verkar väldigt farligt att äta nässlor, sa han. Då föreslog jag att vi kunde laga världens farligaste krokodilsoppa och jag lovade att han skulle gilla den. Den skulle näligen smaka som krokodilsoppan på dagis.

Spenatsoppa kallas krokodilsoppa på vårt dagis och det är min sons favoriträtt. Han tycker, otroligt nog, att det är godare än pannkakor, köttbullar och falukorv.

Jag vet att bästa tiden att plocka nässlor redan är förbi, men här behövs det inte så mycket, så det går bra med lite större blad också.

Brännässlor kan man hitta nästan var som helst, i en skog eller trädgård nära dig...

Brännässlor kan man hitta nästan var som helst, i en skog eller trädgård nära dig…

Vi tog på oss handskar och plockade lite blad. Det blev inte så många, men det gjorde inte något.

Sedan förvällde jag dem och hällde bort vattnet.

Lägg märke till hur lite blad det behövs...

Lägg märke till hur lite blad det behövs…

Och nu till själva knepet… Jag mixade ihop nässelbladen med vanlig spenatsoppa. Jag hade lite soppa över från middagen dagen innan, så det gick väldigt fort att göra klart soppan.

Mixa nässlorna med vanlig spenatsoppa.

Mixa nässlorna med vanlig spenatsoppa.

Det här momentet i matlagningen såg inte min son, så han vet inte att det mesta var den vanliga soppan. Jag vet att det här är att luras lite, men ändamålet helgar medlen. Dagens stora grej var att plocka och äta nässlor, vilket vi faktiskt gjorde.

Med nässlor i spenatsoppan blev det förstås Världens farligaste krokodilsoppa. Min son vågade först inte smaka. Han tyckte det var lite läskigt, men när han väl provade blev han jätteglad. – Supergott! blev omdömet. – Jättecoolt att det är världens faligaste krokodilsoppa.

Före...

Före…

Efter...

Efter…

Och undrar ni hur jag gör spenatsoppan, så kokar jag ca 12 dl vatten, två grönsaksbuljongtärningar och ett paket fryst fryst hackad spenat (600 g). När det kokat en stund och spenaten tinat helt mixar jag det. Det är ingen idé att göra det lyxigt med grädde eller creme fraiche, då smakar det inte som på dagis. Alltså får det bli den här enkla varianten och det är faktiskt jättegott.

/Kajsa

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s