Fjälläventyr med barn

20140414-233648.jpg

Den här bloggen handlar i första hand om aktiviteter du kan göra med dina barn i någon skog nära där du bor. Men ibland kan det handla om äventyr längre bort.

Just nu är jag och mina två barn, fem år och åtta månader, i Abiskojaure. Det är en av stugplatserna längs med Kungsleden, långt upp i fjällvärlden. Eftersom det här är väglöst land, 13 km till närmsta väg, åkte vi skoter hit sista biten, efter att ha flugit och åkt buss.

Jag oroade mig lite inför resan, men allt gick bra. Jag matade och ammade så fort jag kom åt, så minstingen var proppmätt hela dagen och sov som en stock i skoterkälken.

För barn är det här ett drömställe. Min äldste son har fullt upp hela dagarna. Allt är ett äventyr! Hämta vatten i ett hål i isen, hjälpa till att hugga ved, åka skoter och hundspann, göra egna skidspår. Ja, till och med gå på dass är spännande! Medan minstingen sover lika bra i skidpulkan, som i vagnen hemma.

Tidigare idag var min stora pojke ute för att kissa. Jag tyckte det tog tid och tittade ut. Då ser jag hur han smyger på en ripa. Tillslut kom han bara två meter ifrån innan den flög iväg. Ett spännande äventyr precis framför huset!

Men det bästa med att bo mitt i fjällvärlden är ändå att få en paus från vardagen. Det tror jag är lika nyttigt för stora som små. Långt från Bolibompa och stressiga dagislämningar. Här tar man dagen som den kommer och hinner umgås på ett helt annat sätt än hemma.

Visst krävdes det en en del planering innan vi åkte hit och visst var resan lång, men det är ändå enklare än vad man kanske föreställer sig. Bli inte avskräckta av att det verkar krångligt, för det är inte det.

Och barn älskar stora äventyr… På vägen hit, i skoterkälken, sa min son en klok sak.
– Mamma, prata inte så mycket. Nu ska vi vara tysta och njuta av äventyret.

20140414-233629.jpg
/Kajsa

En reaktion på ”Fjälläventyr med barn

  1. Pingback: Älskade Abisko! | Utefolket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s