Köp inte mossa med flamskyddsmedel

Multipris på kemikalier!

Multipris på kemikalier!

Har ni sett att Ica säljer flamsäker mossa? Jag såg det häromdagen. Allvarligt, vad är det här för skit? Jag kan förstå att det är bra med julpynt som inte tar eld så lätt, men här har det gått för långt. Det finns kemikalier överallt, en del farliga, andra inte. En sak är säker, det behövs verkligen inte mer.

Preparerad, flamsäker "mossa" - fel på så många sätt!

Preparerad, flamsäker ”mossa” – fel på så många sätt!

Flamskyddsmedel är ofta fettlösliga och kemiskt stabila. Det betyder att de bryts ner långsamt. Sprids de i miljön blir de kvar länge. De finns i vårt blod, fett, till och med i bröstmjölken. En del flamskyddsmedel är väldigt giftiga och kan vara hormonstörande, i värsta fall orsaka cancer. De allra flesta flamskyddsmedel vet ingen ens vilka effekter de har på människor och miljö. Hos Kemikalieinspektionen kan du läsa mer om flamskyddsmedel.

Kan vi inte komma överens om att låta bli att köpa den här kemiskt preparerade mossan, då kanske Ica tar bort den ur sitt sortiment till nästa jul.

Lägg förresten märke till att mossan i påsarna är grön. I vanliga fall brukar Cladonia Stellaris, eller fönsterlav som den faktiskt heter, vara vitaktig. De flesta kallar det här för vitmossa och jag gissar att färgen påverkats av behandlingen på något sätt. Så här ser den ut i vanliga fall…

Fönsterlav - inte vitmossa! (Fotot lånat från Wikipedia)

Fönsterlav – inte vitmossa (Fotot lånat från Wikipedia)

Så här ser vitmossa ut! (Fotot lånat från Wikipedia)

Så här ser riktig vitmossa ut (Fotot lånat från Wikipedia)

Om man är orolig för att mossan (eller rättare sagt laven) ska fatta eld är det enklare att använda något annat. Varför inte fina stenar och snäckor? Ett annat alternativ är förstås att plocka mossa eller lav i skogen och sedan ha koll på ljusen.

Sommarminnen i adventsljusstaken, bra alternativ till mossa. Böckerna rekommenderar jag varmt - Makt plast gift & våra barn av Ethel Forsberg och Den flamsäkra katten, om kemisamhället, hälsan och miljön utgiven av Naturskyddsföreningen.

Sommarminnen i adventsljusstaken, bra alternativ till mossa. Böckerna rekommenderar jag varmt – Makt plast gift & våra barn av Ethel Forsberg och Den flamsäkra katten, om kemisamhället, hälsan och miljön utgiven av Naturskyddsföreningen.

/Kajsa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s