Rökt älgtunga – en delikatess!

image

Nu är det är det älgjakt i hela landet! Kanske jagar du själv eller känner någon som jagar. Chansen är ganska stor, cirka 260 000 personer kommer att jaga i höst, flest män, men ungefär 17 600 är kvinnor. Jag och Annette, som också skriver på den här bloggen, är två av dem. Sammanlagt fälls 95 000 älgar i Sverige i år, så det blir en hel del kött att äta upp.

En styckningsdetalj som många inte bryr sig om är tungan. Några har kanske en principiell invändning mot att äta något som någon annan haft i munnen – glöm det. Tungan är en god och mör köttbit om den tillagas rätt. Oftast brukar man koka tunga, men då blir den bara blek och tråkig. Prova att röka den istället. Jag lämnade in en älgtunga hos Svartrökarna här i Vallentuna för ett tag sedan. Han som tog emot den hade aldrig rökt tunga förut, så det blev ett spännande experiment. I helgen var det dags att smaka. Det var jättegott, en delikatess helt enkelt!

Om du inte jagar själv kan du fråga någon som gör det om du kan få en älgtunga. Röka kött kan man göra på många ställen, fråga närmsta större mataffär med charkdisk, röker de inte själva vet de säkert någon som gör det. Jag har betalat cirka 120 kr kilot när jag lämnat in kött för rökning. En älgtunga väger ungefär ett par trehundra gram.

Kom ihåg – älgkött är inte bara gott, utan även klimatsmart och närodlat.

/Kajsa

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s