Äntligen är årets pyrschjakt här

 

DSCF4274

Foto: Jan-Olof Thorsén

Årets pyrschjakt har äntligen börjat. Ordet pyrschjakt kommer av det tyska ordet Pürsch som betyder smygjakt. Detta innebär helt enkelt att man smyger på ett vilt.  Man måste förflytta sig tyst, tyst med kläder som inte prasslar  och ha koll på hur vinden blåser och hur viltet går. Om man är duktig på att smyga kan man komma nära viltet och får på så sätt bra och säkra skott.

Jag jagar i Västergötland och där får man jaga rådjursbock från 16 augusti. Dagarna innan bockpremiären är förväntningarna höga och vi i jaktlaget som ska ut och pyrscha går lite som äggsjuka hönor och väntar ivrigt på att solen ska gå upp.  Jag var ute och tittade på mitt pass dagen innan och fick noga instruktioner om skjutvinklar och kulfång av jaktledaren. Detta är extra viktigt eftersom man använder kulvapen som har lång räckvidd.

Morgonen kom och kl 04.00 ringde väckarklockan. Väl utrustad stövlade jag ut och hittade mitt pass. Efter att blivit utsatt för åska, myggattacker och lite fint regn i över tre timmar så dök den fina bocken upp på drygt 150 meter och jag fick verkligen öva min förmåga att just smyga sakta för att komma så nära som möjligt. Efter en lyckad jakt kunde släpa hem ett antal kilo närpoducerat kött som väntar på att avnjutas vid någon av höstens middagar.

Jagar du inte själv så är det inte svårt att få tag i viltkött nu i jakttider, fråga din livsmedelsbutik om de kan ta hem om det inte finns i köttdisken. Här kommer ett enkelt recept som kan användas för både rådjur och älg:

  1. Putsa bort senor och synligt fett. Salta och peppra (vitpeppar).
  2. Bryn i riktigt smör så att det blir en fin stekyta. Ta de örtkryddor du har hemma , bland med några pressade vitlöksklyftor och rör ut i 150 g mjukt smör. Bred ut smöret på steken, stoppa in en stektermometer och sätt in i ugnen (130 grader). Om du tillagar köttet i låg temperatur blir köttet mört och saftigt.
  3. När termometern visar mellan 57-65 grader (beroende på hur rött du vlll ha köttet) ta ut köttet och svep in i folie. På det sättet behåller man vätskan och köttet blir saftigt och mört.
  4. Använd skyn som blivit till att röra ut i lite soja och en skvätt grädde, smaka av och salta och peppra. Red av med lite mjöl om du ha en tjockare sås.
  5. Allt är gott till vilt, pasta, ris och potatis. Ta det du har hemma.
  6. Ät och njut för godare kött finns inte.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s