Meta – från mack till mat – så funkar det

Att meta  är verkligen roligt, rogivande och ruskigt spännande. Är du inte van eller tycker det verkar krångligt kommer här en steg för steg-guide för hur du ska göra.

OBS! Du behöver inte se detvhär som ett heldagsprojekt. Den fisketur jag beskriver i det här blogginlägget gick väldigt fort. Efter 20 minuter vid ån hade min son tröttnat och då åkte vi hem. Det är bara dumt att pressa barn (eller dig själv), då blir det kanske inte några fler fisketurer och det vore synd.

1. Du behöver ett metspö. Har du inget hittar du enklast ett på en större bensinmack. Vid badleksaker, flytvästar och kubbspel brukar det finnas metspön också. Det är inte dyrt, cirka en hundring. Självklart finns det spön i fiskeaffärer och större sportbutiker, men där brukar de vara dyrare. Det funkar fint med ett billigt.

Fint metspö för 69 kr på OKQ8 i Söderhamn.

Metspö för 69 kr på OKQ8 i Söderhamn.

2. Gräv efter mask. Det här momentet i fisketuren är minst lika spännande som själva metandet för barn. Gräv i en kompost, grönsaksland eller rabatt. Burken du förvarar masken i ska ha lufthål i locket annars kvävs maskarna.

Min femårige son gräver med stor entusiasm.

Min femårige son gräver med stor entusiasm.

Vi nöjde oss med tio maskar. Här är den största.

Vi nöjde oss med tio maskar. Här är den största.

3. Åk iväg till ett bra fiskeställe. Var du än bor har du garanterat något fint vattendrag, sjö eller hav i närheten. Jag har till exempel fiskat i Rönningesjön i Täby, Lulsundsfjärden i Luleå, Långsjön i Tyresö och Lättsjön nära Hoverberg. Tänk på att det finns regler hur och var du kan fiska. På Svenska fiskeregler kan du läsa vad som gäller om du är osäker.

4. När ni är på plats vid vattnet är det dags att sätta på masken. Tycker du det här är äckligt kan du prova fiska med en räka istället. Jag kan inte garantera att det funkar, men det är värt att testa.

Jag ber om ursäkt för mina fula naglar! De var fina för några dagar sedan, men jag har inte haft tid att fixa till dem igen.

Jag ber om ursäkt för mina fula naglar! De var fina för några dagar sedan, efter det har jag glömt att ta bort nagellacket.

5. Kasta i och vänta på napp. Det finns massor av tankar och idéer om var fisken håller till. Ett vattendrag med vatten som strömmar ner i en lugnare del brukar vara bra. Abborrar gillar även att vara under bryggor. Prova dig fram!

Fint ställe vid Lötån utanför Söderhamn.

Fint ställe vid Lötån utanför Söderhamn.

6. Napp! Förhoppningsvis har ni inte behövt vänta så länge.  Har inget hänt på 20 – 30 minuter, byt ställe eller kom tillbaka en annan dag.

Tjoho! Vi fick upp en småabborre direkt.

Tjoho! Vi fick upp en småabborre direkt.

Ta bort fisken försiktigt från kroken. Jag har alltid ihjäl fiskarna genom att bryta nacken på dem. Böj huvudet hela vägen bak till ryggen. Du hör hur ryggraden knäcks, då dör fisken fort.

Du behöver båda händerna för att knäcka nacken. Här är håller jag mobilen med ena hande för att kunna ta kort. Fisken är redan död.

Du behöver båda händerna för att knäcka nacken. Här är håller jag mobilen med ena handen för att fota. Fisken är redan död.

7. Precis som att leta efter mask är momentet att rensa fisken viktigt och spännande. Det finns inte en chans att min son skulle missa det här! Vi tittar noga på hjärta, hjälar m.m. En viktig grej är att kolla vad fisken ätit. Den här lilla abborren hade mygglarver och en trollsländelarv i magen.

Viktigt att känna, klämma och studera fenor, fjäll och annat intressant.

Viktigt att känna, klämma och studera fenor, fjäll och annat intressant.

Jag brukar använda en kökssax istället för kniv.

Jag brukar använda en kökssax istället för kniv.

Så här ska det se ut när det är klart.

Så här ska det se ut när det är klart.

Jag brukar inte fjälla eller filéa. Det funkar fint ändå. Även huvudet får sitta kvar när jag steker fisken. Kinderna går att äta och är goda, fast då måste fisken var större än den vi fick den här gången. Söker du på ”hur man rensar fisk” på Youtube hittar du massor av olika filmer som beskriver hur du kan göra. Se bara till att det inte blir för komplicerat.

8. Tillaga fisken på lämpligt sätt och servera med t ex potatis. Det är en härlig känsla att äta det man dragit upp själv!

Jag steker hela fisken, men huvud, skinn och fjäll.

Jag steker hela fisken, med huvud, skinn och fjäll. Saltar lätt inne och runt om innan jag lägger i stekpannan.

 

Dags att smaka!

Dags att smaka!

Vill du läsa på mer om sportfiske finns det massa intressant information på Sportfiskarnas webb. Det är Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund. De har bland annat roliga ungdomsaktiviteter runt om i landet.

Hoppas det här inspirerar dig till att åka ut och meta. Det är verkligen superkul!

/Kajsa

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s