Libbsticka mot häxor

Förr i tiden trodde man att i midsommartid for häxorna till sitt möte med de onda makterna och enligt folktron skulle man akta sig för näcken och därför inte bada i sjöar och älvar under midsommartiden. Nu kanske vi inte tror så mycket på häxor (eller?) men förr trodde man att växten libbsticka höll borta de onda andarna från stugan. Om ni har ett gammalt torp finns det goda chanser till att ni hittar just en libbsticka planterad vid ytterdörren för att förhindra de onda andarna att ta sig in i huset.

Libbsticka sås med frön och kan bli en och halv meter hög. Det märkliga namnet kommer av tyska orden för kärlek liebe och käpp stock och syftar på att växten också användes som afrodisiakum förr i tiden.

En användbar växt med andra ord,  för förutom detta kan du helt skippa sojan om du har en libbsticka i trädgården. Libbstickans arom påminner väldigt mycket om soja.  och några blad av libbsticka ger maten en fräsch och fyllig arom. Använd den i grytor och smula ner  den i såsen om du vill ha en mjuk och rund smak på maten.

IMG_1633IMG_1631

Jag plockar hela sommaren och torkar i burkar. Kul att ge bort i present, eftersom libbstickan är en uppskattad gåva, undrar varför?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s