Granskott – gott och ruskigt nyttigt

Granskott - just nu i en gran nära dig...

Granskott – just nu i en gran nära dig…

Nu börjar det finnas massa olika växter som är ätbara ute i skogen. Missa inte granskott. Det är gott, med en syrlig, citronaktig smak. Dessutom är de fullproppade med c-vitaminer. Perfekt för att fylla på engergin om du är på skogpromenad med barnen eller ute på kvällsjogg. Så länge du inte bor i en bokskog eller bara har fjällbjörkar runt knuten är det enkelt att hitta granar.

Fyll på med energi under skogsturen

Fyll på med energi under skogsturen eller ta med hem och laga något gott.

Är du ambitiös kan du plocka och ha i sallad, eller frysa in och ta fram allt efter som för att krydda kött. Jag har lagt granskott i lagen när jag gjort tjälknul några gånger och det blir gott. Dessutom imponerar det lite extra när man säger att man kryddat med granskott.

Jag hittade nyss det här receptet:

GRANSKOTTSDRICKA ca 2 liter

2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra

Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med en skivad citron. Skrubba den noga med handdiskmedel o ljummet vatten först. Koka upp vatten, socker o citronsyra. Häll den kokande lagen över granskotten. Låt stå kallt o dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. Häll på flaskor o frys in det som inte går åt på en gång.

Det här ska jag absolut prova. Jag gör ofta egen saft, men har inte provat granskottsdricka förut.  Återkommer med en rapport om resultatet snart.

/Kajsa

 

Annons

2 reaktioner på ”Granskott – gott och ruskigt nyttigt

  1. Pingback: Ät blommor! | Utefolket

  2. Pingback: Snaps till midsommar – barnförbjudet om granskott | Utefolket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s