Leta vårtecken!

Sverige är ett avlångt land (haha, kan ett inlägg börja klyschigare?!), och det härliga med det är att våra vårtecken ser olika ut beroende på var vi bor. Jag växte upp i Kiruna, där var strömstaren och de första purpurbräckorna vid Abiskojokken klassiska vårtecken. Och förstås ljudet av porlande vatten när man åkte skidor på jokkar och bäckar. Numera, nere i Stockholm, så är det ju mer åt hållet vitsippor och tussilago.

Vitsippor

Förra helgen var vi ute och letade vårtecken. Vi var kanske inte jätteframgångsrika, men de här stod ute i backarna och kanske inte direkt neg, men visst säger de att det är vår?!

Blåsippor

Även fyraåringarna hade koll på att vi inte fick plocka dem, fast ”hos farmor får vi det” (som bor i Småland). Det är inte så lätt att hålla koll på vilka växter som får plockas och inte, men här kan du ladda ned Naturvårdsverket skrift om detta!

Ett tips är att göra nästan som en bingobricka, skriva upp/klippa ut bilder på vårtecken och så gå ut under vårhelgerna – vad prickar vi av den här gången?!

Knoppar

”Ja, visst gör det ont när knoppar brister – varför skulle annars våren tveka?”

För övrigt kan jag meddela att jag personligen är tacksam så länge jag slipper se alltför slingrande, sick-sack-mönstrade vårtecken. Vilka vårtecken har ni hittat hittills?

/Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s